ΚΟΜΙΤΣΑ - NΕΑ ΡΟΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 23770 31577 - 23770 31 800

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μια αυτόνομη πολιτεία, το Άγιον Όρος περιλαμβάνει 20 ορθόδοξα μοναστήρια..
Ο ‘Αθωνας στην ελληνική μυθολογία είναι ένας από τους Τιτάνες που πολέμησαν με τους αρχαίους θεούς. Στην Τιτανομαχία ο ‘Αθωνας πέταξε έναν τεράστιο βράχο εναντίον του Ποσειδώνα ο οποίος έπεσε στην θάλασσα και δημιούργησε το όρος του Άθωνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, καθώς η Παναγία ταξίδευε προς την Κύπρο με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή για να επισκεφτούν τον Λάζαρο το καράβι στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και οι δυο τους βρέθηκαν στο Άθως.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Τα αρχαία Στάγειρα είναι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Χαλκιδικης και βρίσκεται κοντά στην σημερινή Ολυμπιάδα. Ιδρύθηκε το 655 π.Χ από ‘Ιωνες άποικους και είναι το μέρος όπου γεννήθηκε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης το 385 π.Χ. Τα Στάγειρα συμμετείχαν στην Α’ Αθηναϊκή συμμαχία και αργότερα στο Κοινόν των Χαλκιδέων.
Ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, ισοπέδωσε την πόλη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ολύνθου το 349 π.Χ. και την ξανάχτισε στο όνομα του Αριστοτέλη τον οποίο εκτιμούσε βαθύτατα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, την πόλη ξανάχτισε πιθανότατα ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Η Ουρανούπολη είναι η πόλη που καλωσορίζει τους προσκυνητές και τους προετοιμάζει για το πνευματικό τους ταξίδι στο Άγιο Όρος, εξού και το όνομα της. Ο πύργος του Προσφορίου, το μεγαλύτερο μνημειακό οικοδόμημα της Χαλκιδικής, χτίστηκε το 1344 από τη Μονή Βατοπεδίου για την προστασία της Ουρανούπολης από τους πειρατές και χρηματοδοτήθηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β.

Τον Μάη του 1379, ο δομέστικος της Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Παλαιολόγος, φιλοξενήθηκε στον πύργο.

Αργότερα, ο πύργος φιλοξένησε μετανάστες από τη Μικρά Ασία το 1924.

Σήμερα, ο πύργος είναι ένα μουσείο που φιλοξενεί εκθέσεις βυζαντινής τέχνης.

ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΑ ΣΤΑΓΕΙΡΑ

Ο Αριστοτέλης, ο παγκοσμίου φήμης αρχαίος φιλόσοφος, οι θεωρίες του οποίου επηρέασαν την πορεία της ιστορίας και διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο, γεννήθηκε στα Στάγειρα, το 384 π.Χ.

Ο Αριστοτέλης μελέτησε τη λογική, τη μεταφυσική, τη φυσική, την ηθική, την πολιτική φιλοσοφία, την ζωολογία, την ψυχολογία, την λογοτεχνία και την αισθητική. Ήταν μαθητής του Πλάτωνα και δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΑΛΛΑ ΤΟΠΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

  • Αμουλιανή: ένα μικρό νησί με χρυσές αμμουδιές, χώρους εστίασης και την φημισμένη παραλία “Αλυκές”.
  • Ουρανούπολης: Ένα χωριό γεμάτο ζωή, ιδανικό για μια νυχτερινή βόλτα ή ένα δείπνο.
  • Μονή Ζυγού: Το παλαιότερο μοναστήρι στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, βρίσκεται λίγο πριν από τα σύνορα του Αγίου Όρους, μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από την Ουρανούπολη, ιδρύθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα .

ΤΟΠΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

  • Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού: Φιλοξενεί ένα 3D cinema που ξεναγεί τον επισκέπτη στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Το Κέντρο φιλοξενεί επίσης έναν εκθεσιακό χώρο.
  • Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της Αρναίας: Παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του χωριού, αντικείμενα και εργαλεία. Μερικά από αυτά είναι σκεύη, σκάφες , γεωργικά και μελισσοκομικά εργαλεία, το πρώτο ραδιόφωνο στην Αρναία, σετ καφέ, ξυλουργικά εργαλεία, τα περίφημα υφαντά της Αρναίας κ.α.